Minder CO2 uitstoot met Euro Ongelood 95 (E10)

Bij Veenema leveren wij ook Euro Ongelood 95 (E10). Dit is een product wat sinds oktober 2019 is ingevoerd in Nederland. Voorheen was dit Euro 95 (E5). De ‘E’ staat in dit geval voor (bio)ethanol. Het getal wat er achter staat is het toegevoegde percentage ethanol. Dit was eerst dus 5 procent, maar is nu verhoogd naar 10 procent.

Wat is het verschil tussen octaan- en ethanolgehalte?

Octaan- en ethanolgehalte zijn twee verschillende productspecificaties van diverse benzines. Octaan wordt aangegeven bij bijvoorbeeld Euro95, Euro  ongelood 98 of Euro ongelood 95. Ethanol wordt gebruikt voor de benaming van E5 en E10. Octaan zorgt ervoor dat de benzine niet te snel ontbrand in de motor. Ethanol is een bio-component die wordt toegevoegd aan benzine.

Waarom van 5 naar 10 procent?

Bio-ethanol wordt gemaakt van planten, zoals bijvoorbeeld mais. Hierdoor is de productie van de brandstof CO2-vriendelijker. E5 brandstof bevatte 5 procent (bio)ethanol. E10 brandstof daarentegen bevat 10 procent (bio)ethanol. Reden voor het verhogen van het % bio ethanol, zijn de Europese afspraken om de CO2 uitstoot terug te brengen.

Is mijn voertuig geschikt voor E10?

Ongeveer 90 procent van alle voertuigen kan probleemloos E10 tanken. Om het zeker te weten kunt u hier de check doen. Ook kunt u altijd het serviceboekje van uw auto raadplegen. Is uw auto niet geschikt voor E10 benzine, maar heeft u deze brandstof per ongeluk toch getankt? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Uw motor heeft hier geen problemen mee en kan dit voor een keertje prima hebben.

Neem contact met ons op

Wat anderen van ons vinden