Fossielvrije en CO2-neutrale brandstof HVO

HVO is een duurzame dieselbrandstof en een volledige vervanger van fossiele diesel. HVO is fossielvrij en CO2-neutraal. De uitlaatgassen zijn emissiearm en de brandstof is biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Ook is het een groot voordeel dat het product door het hele jaar gebruikt kan worden en winterbestendig is.

Verschil tussen HVO100 Clean Diesel en HVO7 Clean Diesel?

Het getal staat voor het percentage HVO wat in deze brandstof zit. HVO100 is dus 100% HVO. Maar er is bijvoorbeeld ook een HVO7 of een HVO20. HVO7 bestaat voor 93% uit “gewone” diesel en 7% HVO. HVO20 bestaat voor 80% uit “gewone” diesel en 20% HVO. We kennen dus naast het pure product ook HVO in verschillende mengverhoudingen. Bekijk hier onze HVO100 Clean Diesel folder

De kwaliteit

Deze brandstof wordt gemaakt uit afval, kan dat wel goed zijn? Het antwoord is: ja. Technisch gezien is brandstof zelfs beter dan gewone diesel.  Het bevat namelijk minder water, de verbranding is schoner en de brandstof is zuiverder.  HVO100 is Europees genormeerd met de EN15940 norm. De HVO100 is Amerikaans genormeerd met de ASTM D975. De mengproducten, HVO7 t/m HVO50 zijn Europees genormeerd met de EN590 Arctic norm Class 0.

Wat is EN15940 en EN590?

Brandstoffen binnen Europa moeten aan bepaalde, vastgestelde, normen voldoen.
De EN15940 norm is de Europese norm waaraan HVO100 moet voldoen. Als een dieselmotor is vrijgegeven voor deze norm dan kan de HVO100 gebruikt worden met behoud van de garantie. Veelal kan in de nieuwste Euro 6 motoren een probleemloos worden gebruikt. Alle HVO producten vanaf HVO7 t/m HVO50 voldoen aan de EN590 norm.

HVO7

Het nieuwste product binnen de HVO’s is de HVO7 Clean Diesel. Dit is een dieselbrandstof die een Co2 reductie realiseert van ca.6% Door het ontbreken van Het FAME-component (FAME, Fatty Acid Methyl Ester) wordt de kans op een eventuele filterblokkade tot een minimum gereduceerd. De wettelijke bioverplichting wordt administratief voldaan. Bekijk hier onze HVO7 Clean Diesel folder

Biologisch afbreekbaar

HVO breekt niet vanzelf af, dat zou de kwaliteit van de brandstof instabiel maken. De brandstof is namelijk veel stabieler dan fossiele diesel. Maar als we HVO100 morsen in het milieu dan wordt het bodemleven niet gedood. Dit bodemleven zet de HVO vervolgens om tot voor de natuur onschadelijke componenten. Dit gebeurt binnen een maand. We noemen dit licht (makkelijk) afbreekbaar.

Gebruik van HVO

HVO is geclassificeerd als “drop-in” brandstof. Dit betekent dat op ieder gewenst moment overgeschakeld kan worden naar deze brandstof, zonder dat dit dure investeringen met zich meebrengt.
Of uw voertuig vrijgegeven is voor HVO brandstoffen vindt u in de handleiding van uw auto. Mocht u twijfelen neem dan contact op met uw dealer of de fabrikant.

Neem contact met ons op

Wat anderen van ons vinden