Industriële gassen van Air Products

Voor alle soorten gas- waaronder menggas, acetyleen, Weldap, Stikstof, Ferromax, Innomax, hetzij met of zonder snelkoppeling, maar ook ozon verlagende lasgassen. Allemaal uit voorraad leverbaar. Middels een OPTIMA-contract kunt u snel, eenvoudig en zeer gunstig het gebruik van één of meerdere cilinders voor 1,3 of 5 jaar vastleggen. U kunt daarna de cilinders omruilen op het moment dat u ze nodig heeft. De nieuwste generatie cilinders is de integra E2. Lees hier alles over deze nieuwste generatie cilinders

Kies het juiste gas voor uw las

De keuze van het juiste industriegas voor het lassen bij verschillende lasprocessen te lassen materialen en de verscheidenheid aan las toevoeg materialen wordt vaak als lastig ervaren. Toch is de juiste keuze van het grootste belang voor het resultaat van de las. Het beschermgas bepaalt niet alleen de kwaliteit, maar ook de snelheid van uw laswerkzaamheden. Onder kwaliteit verstaan we hier: uiterlijk van de las, spatgedrag, (hoek-)inbranding, bescherming tegen invloeden van buiten, mechanische en chemische eigenschappen van de las en te lassen materiaal, afwezigheid van lasfouten etc.

Ook heeft de keuze van het industriegas invloed op de toe te passen lassnelheid of neersmelt snelheid, de mogelijk mindere nabewerking enz. Hiermede een positieve bijdrage leverend aan de hoeveelheid goedgekeurd laswerk per uur. Door het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen vindt u zelf uw weg in de verschillende mogelijkheden voor de meest toegepaste lasprocessen en materialen. Zo weet u precies welke industriegas u nodig heeft. Raadpleeg hier onze laswijzer

De keuze van het industriegas is afhankelijk van:

 • Het materiaalsoort (staal / roestvast staal / aluminium)
 • Het lasproces (TIG / MIG / MAG)
 • De lasomstandigheden (gevulde of massieve draad / het oppervlak)
 • MAG lassen

  Bij het MAG-lassen wordt gebruik gemaakt van een mengsel van argon met het actieve gas kooldioxyde en/of zuurstof. Het gehalte aan kooldioxyde en/of zuurstof is afhankelijk van het te lassen basis- en toevoegmateriaal en de lasomstandigheden. Beschermgassen voor het lassen van ongelegeerd en laag gelegeerde stalen hebben veelal een hoger aandeel actieve gassen in het mengsel dan beschermgassen voor hoog gelegeerde materialen zoals roestvast staal. Toevoeging van helium aan het beschermgas verhoogt de lassnelheid en de zekerheid van een goede inbranding.

  MIG lassen

  Het MIG-lasproces wordt uitsluitend bij het lassen van “niet-ijzer metalen” zoals aluminium en koper legeringen toegepast. Naast zuivere argon als beschermgas worden hierbij ook argon-helium mengsels gebruikt. De laatstgenoemde voor materialen met een hoge warmtegeleiding zoals aluminium en koper legeringen.

  Beschermgassen voor MIG/MAG-lassen

  Weldap (AR/CO2)

  MAG-lassen van diverse stalen. Het CO2 gehalte is afhankelijk van het type staal (ongelegeerd/laag gelegeerd, roestvast), type toevoegmateriaal (massieve of gevulde draad) en lasuitvoering. Een lager CO2 gehalte geeft minder lasspatten en lasrook.

  Prodarc (AR/02)

  MAG-lassen van roestvast staal met zeer laag gehalte koolstof. Fijne tekening van de lasnaad. Prodinox (Ar/CO2/H2) MAG-lassen van austenitisch roestvast staal. De waterstof geeft een hetere boog en insnoering waardoor hogere las snelheid en betere inbranding. Toepasbaar in max. 2 lagen.

  Astec (Ar/He)

  MIG-lassen van niet-ijzer metalen (aluminium/koper). Het He-gehalte verhoogt de lassnelheid en de zekerheid van een goede inbranding. Bij het lassen van aluminium (legeringen) minder gevoeligheid voor porositeit.

  Maxx gassen

  Reeks van uitgekiende beschermgassen voor het MAG-lassen van stalen en het MIG-lassen van niet-ijzer metalen in 300 bar verpakking waaronder de unieke Integra.

  TIG lassen

  Een lastechniek van hoge kwaliteit, maar met een lage neersmeltsnelheid. De elektrische boog brandt tussen een wolfram elektrode en het werkstuk; de elektrode smelt niet en fungeert dus uitsluitend als stroomgeleider en boogdrager. Voor dun plaatwerk is het TIG-lassen te gebruiken zonder toevoegmateriaal. Voor dikker materiaal en bij het verbinden van verschillende materialen is toevoegmateriaal nodig in de vorm van een in de hand gehouden staaf of vanaf een spoel. De draadtoevoer is stroomloos, veelal ook vanaf de spoel. Het smeltbad, de hete wolfram-elektrode en het smeltende uiteinde van het toevoegmateriaal worden tegen de nadelige invloed van de omringende lucht beschermd door de doorstromende inerte beschermgas. Meestal is dat Argon, maar ook mengsels van argon en helium of van argon en waterstof zijn veel gebruikt voor een verbeterde kwaliteit of productiviteit.

  Beschermgassen voor TIG-lassen

  Argon (Ar)

  TIG-lassen van alle lasbare materialen.

  Astec (Ar/He)

  TIG-lassen van niet ijzer metalen (aluminium / koper). Het helium gehalte verhoogt de lassnelheid en de zekerheid van een goede inbranding. Bij het lassen van aluminium, minder gevoeligheid voor porositeit.

  Hytec (Ar/H2)

  TIG-lassen van austenitisch roestvast staal en legeringen op nikkelbasis. De waterstof snoert de boog waardoor deze intenser is. Verhoogt de lassnelheid en geeft een blankere las. Ook als formeer- of backinggas toe te passen. Mengsels zijn zwaarder dan lucht.

  Protec (N2/H2)

  Formeer- of backinggas bij het lassen van roestvast staal. Mengsels zijn lichter dan lucht.

  Maxx gassen.

  Uitgekiende beschermgassen voor het TIG-lassen van verschillende materialen in unieke 300 bar verpakking.